Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η γενοκτονία των ποντίων και η αναζήτηση των ορφανών

Η εκδήλωση των ποντίων συγκλόνισε την Γερμανία

Στην πανεπιστημιούπολη Aachen των 265.000 κατοίκων, των 46.000 φοιτητών, της πόλης που φιλοξενεί 2.000 Έλληνες εκ των οποίων αρκετοί σπούδασαν και έμειναν εκεί, άλλοι ασχολούνται με ελεύθερα επαγγέλματα, στην πόλη παραγωγής σοκολάτας, άνθησε το ποντιακό στοιχείο και στο όνομα της Παναγίας Σουμελά ίδρυσαν τον Σύλλογό τους που σκορπά των ευωδιά και την λεβεντιά του Πόντου, στη φιλόξενη περιοχή της Ρηνανίας....


Εκεί, οι 11 Σύλλογοι Ποντίων της Ρηνανίας - Βεσφαλίας έκαναν ένα ακόμη μεγάλο ιστορικό βήμα συνδιοργανώνοντας την ημέρα μνήμης για να αποτίσουν φόρο τιμής στις 353.000 θύματα της γενοκτονίας των προγόνων τους. Για να θυμίσουν και να θυμηθούν όλα εκείνα τα δραματικά γεγονότα που υπέστησαν οι Χριστιανοί του Πόντου και να θωρακίσουν αυτά που διασώθηκαν από μαρτυρίες επιζόντων, αλλά και από ιστορικούς που έκαναν το μεγάλο τους χρέος στον μαρτυρικό Πόντο.

Στο Aachen ο επιβλητικός καθεδρικός Ιερός Ναός της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Δημητρίου αγκάλιασε τα ποντιόπουλα των Συλλόγων: Παναγία Σουμελά Aachen, Ξενιτέας, Dusseldorf, Αργοναύτες Koln, Παναγία Σουμελά Bielefeld, Ποντιακή Εστία Krefeld, Ξενιτέας Dortmund, Υψηλάντης Frechen, Δημήτριος Ψαθάς Herten, Παναγία Σουμελά Ludescheid, Εύξεινος Πόντος Neuss και Ακρίτας Wuppertal, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών καμίαν κ' εν αργός και μέσα σε κλίμα θλίψης, πόνου και πίκρας έψαλαν δεήσεις για τις ψυχές των θυμάτων της θηριωδίας των Νεότουρκων.

Εκεί έφεραν στη μνήμη τους για μια ακόμη φορά τις εκκλησίες που κάηκαν, τους ιερείς που θυσιάστηκαν για την πίστη τους, αλλά και τους πιστούς που κατέκαψαν οι αιμοσταγείς Τούρκοι μέσα σε πολλές εκκλησίες του Πόντου. Εκεί στον ιερό χώρο ξαναθυμήθηκαν τα άταφα Ποντιόπουλα, τις πορείες θανάτου του άμαχου πληθυσμού που ήταν έργο του χριστιανού Γερμανού στρατηγού Λήμαν Φον Σάντερς, σε μια εποχή όπου η πολιτισμένη Ευρώπη ούτε έβλεπε και ούτε ήθελε να ακούσει τις κραυγές αγωνίας και απόγνωσης των αθώων ανθρώπων αλλά ούτε έδινε σημασία ακόμα και στις αναφορές ξένων διπλωματών που κατέγραφαν με οργή τα σατανικά σχέδια του Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ.κ. Ευμένιος ο αιδεσιμώτατος εφημέριος Ανδρέας Πλώτας και ο χορός των ιεροψαλτών, έχοντας στο εκκλησίασμα τα φλογερά ελληνόπουλα, το μέλλον της πατρίδας που έριχνε ματιές καλοσύνης, απηύθυναν ύμνους και προσευχές για την ανάπαυση των αδικοχαμένων θυμάτων της Γενοκτονίας, μέσα σε κλίμα πένθους και σπαραγμού.

Εκεί στον ιερό για όλους χώρο «διαβάστηκαν» τα κόλυβα όπως προβλέπουν οι κανόνες της ορθόδοξης λατρείας, κάτω από την σκιά των λαβάρων όλων των συλλόγων και τα υγρά βλέμματα των Ποντιόπουλων.

Εκεί όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κ. Γιάννης Μπουρσανίδης απηύθυνε στο εκκλησίασμα το «Πάτερ ημών» στην ποντιακή διάλεκτο. Εκεί που ο ανάλογος στολισμός με λουλούδια αλλά και τα στολίδια της κοινωνίας με την όμορφη - λεβέντικη παρουσία τους με παραδοσιακές ενδυμασίες και ανησυχία έδιναν το παρόν για νέες αναζητήσεις την ιστορία των προγόνων τους. Εκεί όπου ο Άγιος Λεύκης τόνισε μεταξύ άλλων: Ένας λαός που ξεχνάει τους νεκρούς του, ο λαός αυτός είναι καταδικασμένος.

Επειδή εμείς οι Έλληνες και ιδιαίτερα εσείς οι Πόντιοι Έλληνες δεν θέλετε να πεθάνετε, γι' αυτό επιμένετε να ενθυμείστε τους νεκρούς σας. Γι' αυτό και αξίζουν σε όλους εσάς θερμά συγχαρητήρια. Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ακούσαμε που μας μίλησε περί ενότητας. Αυτή η ενότητα είναι και το μήνυμα όχι μόνο του σημερινού ευαγγελίου, αλλά και το μήνυμα της σημερινής τελετής του ιερού μνημοσύνου για τους Πόντιους αδελφούς μας.

Μας καλούν αυτοί οι νεκροί να κρατήσουμε την ενότητά μας, ως κόρη οφθαλμού για να μπορέσουμε να προοδεύσουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα στους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ύπαρξή μας στο μέλλον. Με αυτό το μήνυμα, σας παρακαλώ, να φύγουμε από το ναό και με αυτό το μήνυμα να τελειώσουμε τις εκδηλώσεις που προετοίμασαν οι 11 σύλλογοί μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανή την υπόθεση της Γενοκτονίας τον Ποντίων.


ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

Δεν ήταν μόνο η ενός λεπτού σιγή που καθήλωσε τους απογόνους εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Ήταν οι συγκλονιστικές στιγμές αφηγήσεων ποιημάτων και θλιβερών τραγουδιών που έψαχναν τα δάκρυα για να σβήσουν τον πόνο. Αυτά τα αγγελούδια του Ποντιακού παράδεισου, ανθισμένα λουλούδια στον κήπο της ιστορίας, λύγισαν με την απόδοσή τους, τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα Aula των εκπαιδευτηρίων της πόλεως.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ.κ. Ευμένιος, ο Πρόεδρος της ΟΕΣΕΠΕ κ. Γιάννης Μπουρσανίδης, η εκπρόσωπος του Γεν. Προξενείου κα Βασιλική Τσουραπά, ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Γεώργιος Ανδρεάδης, ο πρόεδρος των Ελλήνων Ακαδημαϊκών στην Ρηνανία - Βεσφαλία κ. Ζώης Βρεττός, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, ο επιχειρηματίας - ιστορικός κ. Σταμάτης Κουρτίδης, ο Πρόεδρος της Γερμανοελληνικής Εταιρείας κ. Tscherner, έλληνες αξιωματικοί από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στο Brunsum της Ολλανδίας και το Geilenkirchen Γερμανίας, εκπρόσωποι των συλλόγων της πόλεως. Ελληνικός πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογος Σερραίων «ο Στρυμών», Σύλλογος Ηπειρωτών «Πύρρος», Αθλητικός Όμιλος «Νίκη» και αθλητικός πολιτιστικός Σύλλογος της πόλεως Eschuleiler «Μέγας Αλέξανδρος».

Ο πολυσχιδής ευπατρίδης κ. Βασίλειος Λαζαρίδης, καταξιωμένος επιχειρηματίας στο Aachen και πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» ως οικοδεσπότης καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους τους συλλόγους, το πλήθος των 500 και πλέον απογόνων του Πόντου και τα 100 και πλέον παιδιά των Συλλόγων που πρωταγωνίστησαν σε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που άγγιξε μικρούς και μεγάλους.

Ο Ποντιολάτρης Πρόεδρος αφού τόνισε για τη σημασία των εκδηλώσεων, κάλεσε στο βήμα τον άγιο Λεύκης Ευμένιο που ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τους μη Πόντιους που τίμησαν το μνημόσυνο και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Ο σεπτός Ιεράρχης τόνισε ακόμα: Θαυμάζω τον ελληνισμό της Γερμανίας, γι' αυτό και βρίσκομαι κοντά σας με ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια. Γιατί εσείς δοκιμάσατε την οργή του ξεριζωμού από τις εστίες σας και συγχρόνως όμως προβάλατε τον ηρωισμό και επιδείξατε το θάρρος και την αντοχή. Είναι τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου πνεύματος, το οποίο αντιστέκει στην χειρότερη μορφή του που μπορεί να επιβάλει άνθρωπος σε άνθρωπο. Βρίσκομαι ανάμεσά σας τώρα και όλα αυτά τα χρόνια σε σας του Πόντιους, το ποντιακό στοιχείο.

Πέρασε κάμπους πολλούς μέχρι να φέρει την θάλασσα στην άλλη θάλασσα, όπως γράφει ο Σεφέρης. Βρίσκομαι ανάμεσά σε σας που μείνατε στον πρωταρχικό σας στόχο να οικοδομήσετε τα προπύργια της ειρήνης, στο νου των ανθρώπων. Κρατήσατε γενιές και γενιές τώρα ψηλά τα σύμβολα της μητέρας πατρίδας. Ακόμη θέλω να σας υπενθυμίσω τα λόγια του σημερινού Ευαγγελίου κατά τα οποία ο Χριστός καλούσε - παρακαλούσε τον πατέρα του να κρατήσει ενωμένους τους μαθητές του. Και εμείς ας παρακαλέσουμε τον Θεό των προγόνων μας να μας κρατήσει ενωμένους και σαν ποντιακό στοιχείο και σαν γενικότερα ελληνικό στοιχείο. Γιατί μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να νικήσουμε τον πόλεμο που γίνεται εις βάρος της πατρίδας μας και της φυλής μας. ΕΝΟΤΗΤΑ λοιπόν αδέλφια.

Το μεγάλο δράμα του ξεριζωμού αναπαράστησαν τα φλογερά ελληνόπουλα με μια ξεχωριστή ευαισθησία. Σχημάτισαν την πορεία εξόντωσης των ταγμάτων εργασίας, την πορεία μετακινήσεων στην ορεινή ενδοχώρα αλλά και πορεία εξόδου από την κόλαση που δημιούργησαν οι ορδές των Μουσταφά Κεμάλ και Τοπάλ Οσμάν όπως τις σχεδίασε ο σατανικός νους του Γερμανού στρατηγού Λήμαν Φον Σάντερς. Αναπαράσταση που έδινε ζωντανά την εικόνα του μαρτυρίου των γυναικών με τα παιδιά στην αγκαλιά, τους ανήμπορους ηλικιωμένους και τους ταλαιπωρημένους προγόνους αυτής της υπερήφανης, λεβέντικης γενιάς.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Γιάννης Μπουρσανίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ενωμένοι θυμίζουμε ότι γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν ολοκληρώθηκε με τον άδικο χαμό χιλιάδων Ελλήνων. Στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας προστέθηκαν πολλές σκοτεινές σελίδες που γράφτηκαν από τους επιζώντες και από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στις πέντε ηπείρους. Η 19η Μαϊου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για κάθε Έλληνα. Τη μέρα αυτή ο πόνος μετατρέπεται σε ιστορικό και εθνικό χρέος απέναντι στους 353.000 Ποντίους αδελφούς μας που θυσιάστηκαν στη Γενοκτονία.

Μετατρέπεται για εμάς τους μετανάστες, μεγαλύτερους σε ηλικία, ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα. Εμείς οι Έλληνες του Πόντου γνωρίζουμε καλά ότι μόνο μέσα από την αλήθεια μπορούμε να κατακτήσουμε το κοινό μας μέλλον με τη γείτονα χώρα». Κλείνοντας είπε ακόμα «Ας θέσουμε ως στόχο μας την 19η Μαΐου 2019! Εκατό χρόνια μετά την ημερομηνία ορόσημο για τον ελληνισμό του Πόντου και όλης της Μικράς Ασίας. Στόχο να βάλουμε μέσα στα επόμενα εννιά χρόνια που έρχονται να γνωστοποιήσουμε με ψυχραιμία και σύγχρονο τρόπο τα δεινά του λαού μας».

Η εκπρόσωπος του Γ. Προξενείου Κολωνίας κα Βασιλική Τσουραπά, τόνισε:

«Όταν μιλάμε για τον Ποντιακό Ελληνισμό το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η δύναμη της αυτοσυντήρησης που αυτό το κομμάτι του ελληνισμού ανέπτυξε και διατήρησε μέσα του και άντεξε στον χρόνο, αιώνες πολλούς, ζωντανό σημερινό μνημείο της απρόσκοπτης συνέχισης του ελληνικού έθνους, από αρχαιοτάτων χρόνων... όταν μιλάμε για τον ποντιακό ελληνισμό, το δεύτερο που μας έρχεται στο νου είναι η αρετή της προκοπής.

Προκομμένος λαός, δουλευτάρης, δουλεμένος στα δύσκολα της ζωής, έχει στα γονίδιά του τη δύναμη της θέλησης να αναγεννηθεί, να ξαναδημιουργήσει μέσα από την τέφρα, να μην το βάλει κάτω. Άφησε πίσω «αλύτρωτες πατρίδες» και με το σφρίγος που τον διακρίνει παρέσυρε όπου εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, τον ελλαδικό πληθυσμό σε μια αξιοθαύμαστη άμιλλα ανοικοδόμησης της πατρίδας μας.

Με την ολοκλήρωση του χαιρετισμού της κ. Τσουραπά ο ελληνολάτρης πρόεδρος κ. Βασ. Λαζαρίδης αφού την ευχαρίστησε τόνισε ότι αυτά θα πρέπει να ακουστούν και στην Αθήνα εκεί όπου φωλιάζουν τα γεγονότα και περιμένουν λύσεις. Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γ. Γεωργιάδης απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια ο πρόεδρος των Ελλήνων Ακαδημαϊκών κ. Ζωής Βρεττός δήλωσε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Δ.Σ. στο δίκαιο αγώνα. Δεν ζητούμε εκδίκηση, αναγνώριση και δικαίωση, απαιτούμε.

Επίσης και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου επιχειρηματιών κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος συνετάχθει στον αγώνα των Ποντίων για αναγνώριση της γενοκτονίας και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο των συλλόγων.

Ο ταγματάρχης κ. Παναγιώτης Καλαθάς τόνισε: "Πάνω από όλα η ιστορία διδάσκει. Ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε μέσα στα χρόνια, τηρώντας ευλαβικά τις παραδόσεις, να διατηρήσει δυναμικά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά του, τα ήθη και έθιμα της ιδιαιτέρας πατρίδας του. Η σημερινή μέρα, πάνω από όλα, είναι ημέρα γνώσης, οράματος και ελπίδας για το μέλλον, όχι μόνον για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά για τους όπου γης Ελληνες.

Αλλά και ο ιστορικός κ. Σ. Κουρτίδης ανέπτυξε τη διαδρομή και το τέλος των Ποντίων στον ιστορικό Πόντο με όλα τα γεγονότα και τα μαρτύρια που υπέστησαν οι χριστιανοί από τις διώξεις των Τούρκων με την ένοχη ανοχή της πολιτισμένης Ευρώπης.

Ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής κ. Γιώργος Ανδρεάδης, με ένα χειμαρρώδη λόγο έπιασε το σφυγμό του ακροατηρίου και πέρασε με όλα τα στοιχεία τη ροή των γεγονότων, κάνοντας συχνά αναφορά στους ιερωμένους, τους ανθρώπους των γραμμάτων και τις θυσίες των απλών ανθρώπων που ζούσαν ειρηνικά στον τόπο που γεννήθηκαν.

Αναφέρθηκε στα στημένα δικαστήρια από όπου δεν γλίτωνε κανείς, αλλά και στη σκληρότητα των άτακτων τσετών που γύμνωναν ακόμα και τα σώματα των απαγχονισμένων χριστιανών που πλήρωσαν με τη ζωή τους την πίστη και την ελληνική τους καταγωγή.

Και όταν ο νεαρός δημοσιογράφος Νίκος Καπετανίδης ζήτησε το λόγο από το δικαστή, ο τελευταίος νόμισε ότι λύγισε το ποντιόπουλο και προκειμένου να τον ξευτελίσει του έδωσε το λόγο. Τότε ο θαρραλέος δημοσιογράφος τόνισε ότι ποτέ του δεν αγωνίστηκε για την ίδρυση κράτους στον Πόντο. Αυτό προς στιγμή έδωσε χαρά στον Τούρκο δικαστή, αλλά ο δυναμικός νέος τους άφησε όλους άναυδους όταν δήλωσε ότι αυτός αγωνιζόταν με πάθος για την ένωση του Πόντου με την Ελλάδα!

Χαρακτηριστική αναφορά έκανε ο ομιλητής και στις δεκάδες χιλιάδες των ορφανών παιδιών που άλλα κατέληξαν σε σπίτια Τούρκων, άλλα πουλήθηκαν και άλλα τα πήρε ο Ερυθρός Σταυρός. Και αυτή η περίπτωση είναι μια νέα μορφή Γενοκτονίας συμπλήρωσε ο ομιλητής.

Τέλος η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων που συγκλόνισε τη Γερμανία ήταν μια αξιόλογη συλλογική προσπάθεια που συντόνισε με ευχέρεια ο Ποντιολάτρης Βασ. Λαζαρίδης που είχε δίπλα του όλους τους Πρόεδρους τα μέλη των Δ.Σ. κυρίως της Παναγίας Σουμελά Aachon αλλά και τον αθόρυβο, δημιουργικό και ακούραστο υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΟΣΕΠΕ κ. Ηλία Μαυριδη που πέτυχε στην αποστολή του, όμως και ο Τάσος Τσαβδαρίδης που ήταν κοντά στη νεολαία

Σε μια νεολαία που τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιστροπής Σεβαστή Συμεωνίδου και Αντώνης Παράσογλου.

e-pontos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου