Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι έλληνες και φιλέλληνες της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης τίμησαν τα 353,000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, ανήμερα στις 19 Μαΐου στο πάρκο Bowling Green στο κέντρο της οικονομικής ζωής του Manhattan και ανήρτησαν την ελληνική και την ποντιακή σημαία που κυμάτιζαν στην καρδιά της Νέα Υόρκης για να θυμίζουν ότι οι Πόντιοι της Διασποράς συνεχίζουν τον αγώνα του χρέους και της δικαίωσης. Φέτος την τιμητική της είχε η Σουηδία, καθώς οι δεκάδες φίλοι που παραβρέθηκαν κρατούσαν σουηδικές σημαίες και στο τέλος της εκδήλωσης η Παμποντιακή Ομοσπονδία τίμησε τη Σουηδία με το «Υψηλάντειο Βραβείο Τιμής» για την ιστορική, αλλά και ταυτόχρονα γενναία και ηθικά σωστή της απόφαση να αναγνωρίσει την Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Κεμαλιστές και Νεότουρκους.





Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά με τους τοπικούς ποντιακούς συλλόγους «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Νόργουολκ Κονεκτικούτης και το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και με την συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υπεύθυνη του γραφείου του πολιτειακού βουλευτή Michael Gianaris, κ. Ειρήνη Σταθάτου, ο αιδεσιμότατος πατέρας Ιωάννης Ρώμας, ο πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος και ο συνταγματάρχης Χρήστος Μεσαρετζίδης – στρατολόγος Αμερικής. Παρόντες επίσης οι κ.κ. Δημήτρης Καλαμαράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Τάσσος Ευστρατιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Οργανώσεων Νέας Υερσέης, ο κ. Νικόλαος Τανέρης, πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής "Ορφέας", ο κ. Βασίλειος Θεοδοσάκης, υπεύθυνος της επιτροπής για την ημέρα μνήμης της Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος, ο κ. Θεόδωρος Παυλάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Επιδαύρου Λιμηράς, και ο Garo Manjikian, εκτελεστικός Διευθυντής της Ανατολικής Περιφέρειας της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ΑΝCΑ) εκπροσωπώντας την αρμενική κοινότητα και ο Andrew Kenorkian από την Φιλαδέλφεια. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρόεδρος των Κομνηνών Νέας Υόρκης κ. Γεώργιος Χρυσομαλίδης, ο πρόεδρος του Πόντου Νόργουολκ κ. Γεώργιος Τσιλφίδης, και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Μηνύματα απέστειλαν οι κ. Β. Κασκαρέλης, πρέσβης Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, κ. Κούλα Σοφιανού, γενική πρόξενος Κύπρου στην Νέα Υόρκη, κ. Θεώδορος Σπυρόπουλος, Συντονιστής ΣΑΕ ΗΠΑ και ο κ. Παύλος Κοτρώτσιος, πρόεδρος Ελληνο-Αμερικάνικου Εθνικού Συμβουλίου,.

Αναγνωρίσεις γενοκτονίας είχαμε από την πολιτεία του Ρoντ Άιλαντ από τον γερουσιαστή Loυ Raptaki και απο την πολιτεία της Νέας Υόρκης τον γερουσιαστή George Onorato και τον Βουλευτή Michael Gianaris.

Παρουσιαστής και συντονιστής της εκδήλωσης ο κ. Κώστας Τσιλφίδης, υπεύθυνος Εθνικών θεμάτων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Στην εισαγωγή ανέφερε «... έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα που θα επιφέρει την παγκόσμια αναγνώριση και ανάληψη ευθυνών από τους γενοκτόνους».

Ο αιδεσιμότατος πατέρας Ιωάννης Ρώμας της γειτονικής ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε ολοσχερώς στις 9-11-2001, συνέχισε με προσευχή και ενός λεπτού σιγή για τα χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας.

Ο πρέσβης κ. Β. Κασκαρέλης στο μήνυμα του τονίζει «σήμερα όλοι μας τιμούμε τους επιζώντες αυτής της φρικιαστικής σφοδρής επίθεσης, ...αλλά κρατούμε ζωντανή την μνήμη μας ώστε παρόμοια γεγονότα να μην ξαναγίνουν ποτέ»

Η γενική πρόξενος της Κύπρου κ. Κούλα Σοφιανού στο μήνυμα της αναφέρει μεταξύ άλλων «Η πολιτική εκδίωξης και εξόντωσης των γηγενών πληθυσμών από το νεοτουρκικό κράτος την περίοδο 1915-1923, συμπεριλαμβανομένων εκαντοντάδων χιλάδων ανυπεράσπιστων Ελλήνων της περιοχής του Πόντου, αποτελεί ιστορικό γεγονός και έχουμε ηθική υποχρέωση να μην το ξεχνάμε.»

Ο κ. Garo Manjikian, εκτελεστικός διευθύντης του ΑΝΚΑ τόνισε «Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα της γενοκτονίας... αλλά και για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Η έλλειψη δικαίου επέτρεψε στην Τουρκία να συνεχίζει τις επεκτατικές της πολιτικές στις μειονότητες και στα γειτονικά κράτη. Είναι ένα ζήτημα που μας επιρεάζει όλους μας σήμερα»


Η κύρια ομιλίτρια κ. Φανούλα Αργυρού, ερευνήτρια και συγγραφέας, ανέφερε «η μοντέρνα Κεμαλική Τουρκία ιδρύθηκε πάνω από τα νεκρά κορμιά εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, που εθνικά ξεκαθαρίστηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για το νέο αυτό κράτος με την γνώση και ανεκτικότητα των τότε μεγάλων δυνάμεων ονόματι Βρετανίας και Γαλλίας... Μια Τουρκία, λοιπόν, που οφείλει την ύπαρξή της στις στάχτες μιας από τις πλέον φρικιαστικές Γενοκτονίες που καταγράφτηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα»

Το ίδιο απόγευμα στο Σταθάκειο Κέντρο η κ. Φανούλα Αργυρού ανέπτυξε το θέμα «Από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην κατοχή της Κύπρου». Στην ομιλία της συνέδεσε τα δύο τραγικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Ηημι-κατεχόμενη Κύπρος σήμερα είναι η πιο πρόσφατη ζωντανή μαρτυρία της επανάληψης της Κεμαλικής βαρβαρότητας των Τούρκων, μιας πολιτικής εξόντωσης μιας φυλής για χάρη του τουρκικού επακτατισμού με την βοήθεια των μεγάλων και ούτω καλούμενων πολιτισμένων δυνάμεων δύσης και ανατολής... »

Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης κλείσανε στις 23ης Μαΐου στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Υερσέης, με θεία λειτουργία, χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φασιανής και Πρωτοσύγγελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ.κ. Αντωνίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο υπό κατασκευή μνημείο από τους συνταγματάρχη Χρήστο Μεσαρετζίδη εκπροσωπόντας την Ελληνική Δημοκρατία, τον γερουσιαστή της πολιτείας του Ροντ Άιλαντ κ. Loυ Raptaki, την Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τον κ. Δ. Μολοχίδη, πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, και τους αντιπροσώπους των τοπικών φορέων κ.κ Γεώργιο Χρυσομαλίδη (πρόεδρο «Κομηνών» Νέας Υόρκης), Γεώργιο Τρικίδη (π. πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος) και Ιωάννη Σεμερτζίδη (μέλος του ΔΣ Πόντος Νόργουολκ). Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στο πολιτιστικό κέντρο του Ιερού ιδρύματος Παναγία Σουμελά που την συντόνισε ο Δρ Χαράλαμπος Βασιλείαδης, προέδρος του Ιερού Ιδρύματος.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρoντ Άιλαντ Loυ Raptaki δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους αμερικανούς πολίτες να γνωρίζουν τι έγινε στη Τουρκία πριν 90 χρόνια, και ότι αυτή ήταν η κινητήρια δύναμη που τον οδήγησε στην προσπάθεια έγκρισης του σχετικού ψηφίσματος από την πολιτειακή γερουσία του Rhode Island πέρυσι. Τελειώνοντας επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει όχι μόνο την γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων αλλά και αυτή που διέπραξε τα τελευταία χρόνια εναντίον των Κυπρίων.

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου στο μήνυμα της ανέφερε «Σήμερα, ο Ποντιακός Ελληνισμός ανά τον κόσμο, έχει επιτύχει να διεθνοποιήση το αίτημα για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας, να το καταστήσει ζήτημα δημοκρατίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιομάτων, που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η γείτονα χώρα που διεκδικεί την θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να αποδεχθεί το παρελθόν της για να εξασφαλίσει το μέλλον της, στον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό της. Ο Ελληνισμός του Πόντου δεν επιζητεί εκδίκηση, επιζητεί δικαίωση.»

Ο κ. Δημήτρης Μολοχίδης στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Το ποντιακό ζήτημα στον 21ο αιώνα». Ανέφερε «...ότι αν αναγνωριζόταν το έγκλημα αυτό νωρίτερα, η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το 1922 θα ήταν διαφορετική. Δεν θα υπήρχαν ούτε τα Σεπτεμβριανά της Κωσταντινούπολης, ούτε η κατάσταση στην Ίμβρο και Τένεδο, ούτε το Κυπριακό, ούτε οι αναχαιτήσεις του Αιγαίου. Η αναγνώριση δεν είναι πράξη εκδίκησης ή μίσους, αλλά πράξη ειρήνης και ανθρωπιάς»

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ και ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου