Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Οι Πόντιοι του Σικάγου τίμησαν την επέτειο για τη Γενοκτονία

Το πρωί της Κυριακής 16 Μαΐου τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθεδρικό ναό του Σικάγου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Ιακώβου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Σικάγου «Ο Ξενιτέας», που ιδρύθηκε το 1977.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε με εκδηλώσεις και ο Σύλλογος .......
Ελλήνων Ποντίων Σικάγου «Ο ξενιτέας», που ιδρύθηκε το 1977. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι η κ. Αναστασία Σκούπα.


Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο πρώην πρόεδρος και τώρα αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γεώργιος Μαυρόπουλος, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις αυτές.

Το περασμένο Σάββατο οργανώθηκε στο Duke Realty Auditorium του Σικάγου, ομιλία του δρ. Ρίτσαρντ Χοβανισιάν, καθηγητού Ιστορίας της Αρμενίας και Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA). Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Οι Αρμένιοι έχουν μεγάλη οργάνωση στο Σικάγο και για πολλά χρόνια αγωνίστηκαν για την αναγνώριση τής εις βάρος τους Γενοκτονίας και την πληροφόρηση του θέματός τους», δήλωσε ο κ. Μαυρόπουλος. «Τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογός μας συνεργάζεται με τους τοπικούς συλλόγους των Αρμενίων».

Κατά την ομιλία του, ο δρ. Χοβανισιάν αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα για το τι είχε συμβεί σε βάρος των Ελλήνων, πριν ακόμα γίνουν οι διώξεις και η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην αρχή της ομιλίας του, είπε τα εξής: «Τον Απρίλιο έχουμε το Πάσχα, την Ανάσταση, αλλά επίσης και τη Σταύρωση. Τη Σταύρωση του Ασσυριακού και Αρμενικού λαού που άρχισε τον Απρίλιο. Το τέλος του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας που άρχισε το Μάιο και τη θλιβερή μέρα της απόβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα και της εγκαθίδρυσης του τουρκικού Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο και θα κατέληγε στην καταστροφή του Ελληνισμού και του Αρμενισμού σε αυτές τις ορεινές περιοχές και στα σταυροδρόμια του κόσμου.

Μερικοί θα αναρωτηθούν γιατί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο παρελθόν. Η Ελλάδα και η Αρμενία βρίσκονται σε περίοδο κρίσης και ο ασσυριακός πληθυσμός στο Ιράκ βρίσκεται σε κίνδυνο, και ίσως θα έπρεπε να επικεντρωθούμε μόνο στο παρόν και ας αφήσουμε το παρελθόν να παραμείνει στο παρελθόν.

Εμείς πιστεύομε και είμαστε διαφορετικοί, γιατί η μνήμη μας και η Ιστορία είναι μέρος αυτού που είμαστε, της ταυτότητάς μας. Η μνήμη μας είναι το παρόν και το μέλλον μας και για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να παζαρέψουμε τις μνήμες μας, είτε πρόκειται για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση της Αγκυρας, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Η μνήμη είναι ένα κομμάτι μας και έτσι την μνημονεύουμε και την θυμόμαστε».

Στο τέλος, ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Στην ομιλία του δρ. Χοβανισιάν παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Σικάγου κ. Ιάκωβος, ο υποπρόξενος Γεώργιος Τσόνης, εκπρόσωποι των Ασσυρίων και των Αρμενίων, καθώς και ο Συντονιστής του ΣΑΕ, Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, Δημήτριος Γεωργακόπουλος.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας. Φέτος, έγινε στον καθεδρικό ιερό ναό του Ευαγγελισμού, από τον μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, ο οποίος μίλησε για τη διάλεξη του δρ. Χοβανισιάν, ενώ αναφέρθηκε και στα γεγονότα που συνέβησαν στη Μικρά Ασία και στον Πόντο σε βάρος του Ελληνισμού.

Στο μνημόσυνο ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο, Αναστάσιος Πέτροβας.

Στις 26 Μαϊου ο Σύλλογος διοργάνωσε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου, μαζί με τα έσοδα από τη χοροεσπερίδα που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου, να αντιμετωπιστούν τα έξοδα για την πραγματοποίηση του Γ' Ακαδημαϊκού Συνεδρίου.

Το συνέδριο αυτό θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου με προσκεκλημένους έξι διακεκριμένους καθηγητές οι οποίοι θα μιλήσουν. Το πρώτο έγινε το 2008 και πέρυσι το δεύτερο.

«Σύμφωνα με απόφαση του Α' Συνεδρίου, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο στο οποίο να υπάρχουν ιστορικά βιβλία, ντοκουμέντα και άλλο υλικό, σχετικά με τον Ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία», δήλωσε ο κ. Μαυρόπουλος. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να βρούμε το χώρο στον οποίο θα στεγαστούν αυτά τα βιβλία, τα οποία θα διοχετευτούν σε πανεπιστήμια και αλλού».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου