Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ψηφιοποίηση των βιβλίων της Αργυρούπολης

11-06-2010-333


AddThis Social 
Bookmark Button
Παρουσία του επιστημονικού υπεύθυνου του έργου και προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητού Α.Π.Θ. κ. Κων/νου Μανωλίκα και των συνεργατών του κ.κ. Ευστάθιου Αμανατίδη και Αντώνιου Σαραγιώτη, καθώς και του Νομάρχη κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στους δημοσιογράφους το έργο της ψηφιοποίησης των ιστορικών βιβλίων του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης του Πόντου. Πρόκειται για 972 σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, τα οποία........
μετέφεραν (μαζί με άλλους 4.000 περίπου τόμους της Βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου που έχουν χαθεί) οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη και σήμερα φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Τα βιβλία είναι εκδόσεις του 14ου αιώνα έως και του 1900 σε γλώσσα αρχαΐζουσα ελληνική.

11-06-2010-3Το έργο, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, ενώ ο Νομάρχης έχει δεσμευτεί να καλύψει η Νομαρχία και το ενδεχόμενο επιπλέον κόστος (έως 100.000 ευρώ).  Με την παρουσίαση αυτή ξεκίνησε και επίσημα το πρώτο μέρος των εργασιών του έργου, το οποίο συντελείται στο χώρο της Βιβλιοθήκης της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας από Ναουσαίους φοιτητές μέλη της Λέσχης υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του Α.Π.Θ. Η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου, με την εγκατάσταση των ειδικών μηχανημάτων ψηφιοποίησης στη Λέσχη και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα πραγματοποιήσει την ψηφιοποίηση των βιβλίων.

Ο Καθηγητής  κ. Μανωλίκας διαβεβαίωσε ότι, παρότι για το έργο απαιτείται χρόνος 18 μηνών, θα έχει περατωθεί πολύ νωρίτερα, σε διάστημα ενός χρόνου περίπου. Όπως τόνισε, ο στόχος του έργου είναι διπλός: από τη μία η προστασία των βιβλίων από τη φθορά του χρόνου και από την άλλη η διάθεσή τους σε όλους τους ενδιαφερόμενους να τα προσεγγίσουν μέσω του Διαδικτύου. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι το έργο δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί χωρίς την επιμονή του Νομάρχη.  Στη σημαντική συμβολή του Νομάρχη αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, σημειώνοντας ότι είναι το επιστέγασμα πολλών και πολυετών προσπαθειών του συλλόγου για την διάσωση και αξιοποίηση του θησαυρού αυτού. 

11-06-2010-33Τα ψηφιοποιημένα βιβλία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Α.Π.Θ. - έχουν ήδη αναρτηθεί επτά παλαίτυπα της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης στη βάση δεδομένων του Α.Π.Θ., στο Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης ? όπου θα εισέρχεται κανείς κάνοντας link από την ιστοσελίδα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας και θα μπορεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία. Τα παραπάνω εξήγησε ο αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνος της Μονάδας Ψηφιοποίησης του Α.Π.Θ. κ. Αμανατίδης, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους στην ιστοσελίδα του Α.Π.Θ. Ο κ. Αμανατίδης μας εξήγησε ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την ψηφιοποίηση ? ονομάζεται bookscanner, σαρωτής βιβλίου ? είναι εξειδικευμένο ώστε να μην φθείρει το δέσιμο των πολύτιμων βιβλίων, αλλά και να μην καταστρέφονται οι σελίδες από την ακτινοβολία. Ανάλογο διαθέτουν ελάχιστες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.  Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο Διδάκτωρ φιλοσοφικής και υπεύθυνος της Μονάδας Ψηφιοποίησης Α.Π.Θ. κ. Σαραγιώτης, η γραμματέας της Λέσχης και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του συλλόγου βιβλιοθηκονόμος κ. Β. Καραγιανοπούλου και τα μέλη της ομάδας νεαρών που θα υλοποιήσουν τις εργασίες.

www.maknews.gr

2 σχόλια:

  1. http://www.facebook.com/album.php?fbid=53463406156&id=53453451156&aid=78195
    http://www.facebook.com/album.php?fbid=53463406156&id=53453451156&aid=78195

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.facebook.com/album.php?fbid=53463406156&id=53453451156&aid=78195

    ΑπάντησηΔιαγραφή