Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αναβίωση του ολοήμερου καθιερωμένου πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου "Παρχάρια" στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας την Κυριακή το πρωϊ στις 27 του Ιούνη


Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" προσκαλεί όλο τον κόσμο στην 9η συνεχή διοργάνωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού “Παρχάρια” την Κυριακή το πρωί στις 27 Ιουνίου στον άρτια οργανωμένο χώρος δασικής αναψυχής δίπλα στο Ιστορικό Οχυρό της Νυμφαίας.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, της Υπερνομαρχίας Ροδόπης Έβρου, της Νομαρχίας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής ενώ για μια ακόμη φορά έχει ζητηθεί και η συμβολή του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας τους οποίους και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Το απαλό άρωμα της φύσης, τα καταπράσινα λιβάδια και το κελάηδισμα των πουλιών θα σας χαρίσουν ένα πραγματικά....... αξέχαστο πρωινό ενώ οι μελωδίες και οι αυθεντικές Ελληνικές γεύσεις θα ταξιδέψουν το νου στις θάλασσες, τις κοιλάδες και τα κορυφογραμμές της Ιστορίας του Ελληνισμού.

Το Παρχάρι βρίσκεται μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής ενώ η διαδρομή είναι όλη ασφαλτοστρωμένη εδώ και χρόνια με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά από δικές μας προτάσεις και με την συγκινητική ανταπόκριση από τους θεσμοθετημένους φορείς του Ελληνικού κράτους έχουν πραγματοποιηθεί αξιόλογες επενδύσεις που αφορούν την κατασκευή κιόσκι και άλλες υποδομές που δύνανται να φιλοξενήσουν έως και 1000.

Καύχημα λοιπόν το Παρχάρι της Νυμφαίας αφού είναι ο μοναδικός χώρος δασικής αναψυχής της Ορεινής Ροδόπης ενώ στόχος παραμένει η επαναδρομολόγηση και υλοποίηση της πρότασης μας για τη δημιουργία ενός δασικού χωριού στα αρχιτεκτονικά πρότυπα των Παρχαρίων του Πόντου που θα αποτελέσει μια επιπλέον πρόκληση για γνωριμία με τις σπάνιες ομορφιές της Ορεινής Ροδόπης και θα ανάδειξει την προοπτική ανάπτυξης του δασοτουρισμού και στην ακριτική περιοχή της Θράκης.

                  

Το αυθεντικό γλέντι είναι επίσης ζητούμενο της όλης διοργάνωσης αφού ο παραδοσιακός χορός έχει γεννηθεί μέσα στη φύση και είναι σημαντικό ο χορευτής να γνωρίσει το φυσικό χώρο και μέσα στο φυσικό του χώρο.

Η ποντιακή γαστρονομία είναι ένα ακόμη απολαυστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα που προσφέρεται δωρεάν και το οποίο δύναται να συμπληρωθεί από μια μεγάλη ποικιλία ποντιακών τυριών και γενικότερα παραδοσιακών προϊόντων που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από την επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων “Ραγιάν” με έδρα το Κιλκίς που βρίσκεται κάθε χρόνο κοντά μας την ημέρα των Παρχαρίων.

Η εκδήλωση έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με παραδοσιακά μέσα και σαφέστατα να τα δοκιμάσουν. Ενώ η αναβίωση παραδοσιακών ποντιακών παιχνιδιών αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της διοργάνωσης.

Τα χαριτωμένα τετράποδα του ιππικού συλλόγου Κομοτηνής συμβάλλουν αδιαμφισβήτητα στην αυθεντικότητα του πανηγυριού μαζί με ήχο των κουδουνιών των κοπαδιών που είναι διάχυτος σε όλη την περιοχή.

Τους αγώνες πάλης που παραπέμπουν σε πανηγύρια αλλοτινών εποχών επιμελείται ο Αθλητικός σύλλογος ¨Δημοκρίτειο¨, οι νεαροί αθλητές του οποίου χαρίζουν διαρκώς στην πόλη της Κομοτηνής Τιμή και Δόξα.

Ο Προσφυγικός και απόδημος Ποντιακός Ελληνισμός πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε όλα τα χρόνια δεν λησμόνησε ποτέ το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Παρχαρίων. Το συναντούμε όλα αυτά τα χρόνια σ΄ όλες τις Ελληνικές κοινότητες των Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, σε πολλές περιοχές του Πόντου, στη Δυτική Ευρώπη αλλά και σε κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδας (Άγιος Δημήτριος Κοζάνης, Κομνηνά Πτολεμαΐδας, Φίσκα Κιλκίς, Πάρνηθα Αττικής).

Απώτερος στόχος του Συλλόγου είναι να χτιστεί στην τοποθεσία Γέφυρα του βοσκού δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας ένα παραδοσιακό παρχαροχώρι με πέτρινες βρύσες, ξύλινα κρεμαστά γεφυράκια, ξύλινα σπιτάκια διακοσμημένα με παραδοσιακά αντικείμενα, χώρους παραδοσιακών επαγγελμάτων μία πραγματική εστία μαυροθαλασσίτικου ελληνικού πολιτισμού στην βορειοανατολική εσχατιά του Αιγαίου, που θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα έναν επιπλέον πόλο έλξης πολλών επισκεπτών στην φιλόξενη περιοχή μας.

             

Φέτος η συμμετοχή παραδοσιακών ερμηνευτών της Ποντιακής Μούσας ξεπερνά κάθε προηγούμενο αφού θα έχουμε κοντά μας τους Πόλιο Παπαγιανίδη, Ταϊρίση Στέλιο και Κάτσικα Βασίλη στο τραγούδι, τους Φουντουκίδη Λάμπη, Μουτροπίδη Γιάννη(Μελίκ), Ξανθόπουλο Κώστα, Αποστολίδη Μίλτο, Κώστα Τσιαβδαρίδη, Λευτέρη Ξενητιάδη και Γιάννη Νικολαΐδη στη λύρα, τους Ηρακλή Κατικαρίδη και Θόδωρο Απαζίδη στο κλαρίνο και ζουρνά, τους Ζερζελίδη και Γιώργο Μοσκοφίδη στο αγγείο και το χειλιαύρι και τους Νίκο Καλογερίδη και Νίκο Σακίδη στο νταούλι.

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο τιμούν την πρωτοβουλία του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης ¨Η Τραπεζούντα¨ αποδεικνύοντας τη δίψα του νεοέλληνα για την διάσωση και προαγωγή της Ελληνικής παράδοσης.

Τη φετινή διοργάνωση τιμούν 50 και πλέον πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Χοροί Πόντου
- Ποντιακός Σύλλογος Δωρικού Ν. Έβρου “Ακρίτες Κομνηνοί”
- Σύλλογος Ποντίων Σαπών “Τα Κασσιτερά”
- Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γάρς”
- Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης Ν. Ροδόπης “Η Τραπεζούντα
- Σύλλογος Ποντίων Λευκόπετρα Ν. Ξάνθης
- Σύλλογος Ποντίων Πετεινού Ν. Ξάνθης
- Σύλλογος Ποντίων Λεκάνης N. Καβάλας “Οι Ρίζες”
- Λέσχη Ποντίων Καβάλας Ν. Καβάλας
- Σύλλογος Ποντίων Κεφαλαρίου Ν. Δράμας
- Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας “Πυρρίχειος”
- Χορευτική Ομάδα Πολιτιστικών Ποντιακών Σωματείων Ν. Δράμας

Χοροί Θράκης
- Χορευτικό Συγκρότημα Παραδημής
- Χοροί Σαρακατσάνων
- Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης

Οργανωμένες Συμμετοχές Συλλόγων και Κοινωνικών Φορέων
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Φαναρίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καλλίστης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρπης
- Πολιτιστικό Σύλλογος Παλιννοστούντων Παγουρίων
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεγάλου Κρανοβουνίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεσούνης
- Αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεσοχωρίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Υφαντών
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης “Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης”
- Σύλλογος Ελληνοποντίων Ν. Ροδόπης “Η Αναγέννηση”
- Σύλλογος Παλινοστούντων Γυναικών “Η Ενότητα”
- Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Χαραπάς “Η Ιερή” Γωνίτσα
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Νεοπροσφύγων “Ο Άγιος Παντελεήμωνας”
- Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών Κομοτηνής “Ο Άγιος Βσίλειος”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θρυλορίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γαμπρών και Νυφάδων
- Σύλλογος Γυναικών Πρωτάτου
- Σύλλογος Γυναικών Ανθοχωρίου
- Σύλλογος Γυναικών Λοφαρίου
- Σύλλογος Γυναικών Αμφίων
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αράτου “Η Ελπίδα”
- Σύλλογος Ποντίων Σαπών “Η Μάνα Ελλάδα”
- Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Σαπών “Η Ειλικρίνεια”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας
- Θρησκευτικός Σύλλογος Γυναικών Ιμέρου “Η Αγία Μαρίνα”
- Σύνδεσμος Αγάπης Ενορίας Καρυδιάς “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος”
- ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Διεξαγωγή Πάλης
Αθλητικός Σύλλογος Δημοκρίτειο

Ώρες ανόδου 8:00 π.μ μέχρι 13:30 μ.μ.
Ώρες καθόδου 13:30 μ.μ έως 16:00 μ.μ.

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 10:00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου