Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Λειτουργία απο Βαρθολομαίο στην Παναγία Σουμελά του Πόντου

Για πρώτη φορά έπειτα από 87 χρόνια, στις 15 Αυγού­στου, θα τελεστεί η θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, καθώς έφτασε στο Φα­νάρι η γραπτή άδεια, με την οποία το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει στον Οι­κουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρ­θολομαίο να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο με την πά­ροδο των ετών έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει την όλη προσπάθεια στην Ελλάδα, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 16 αιώνων της μονής που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει στην Παναγία Σου­μελά και μάλιστα την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία είναι αφιερωμένο το μονα­στήρι.
Οι πληροφορίες για τη λει­τουργία της Παναγίας Σουμελά εκτιμάται ότι θα..... κινητοποιήσουν χιλιάδες ποντιακής καταγωγής Έλληνες που ζουν στις χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική αλλά και στην Αυστραλία. Ικανο­ποίηση εκφράζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την απόφαση της τουρκικής κυβέρ­νησης, ενώ ο νομάρχης Θεσσα­λονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων σε δή­λωση του:
 «Ο αγώνας μας για σεβασμό των ιερών μνημείων μας βρίσκει μια πρώτη δι­καίωση. Εύχομαι και ελπίζω η απόφαση αυτή να έχει συνέχεια και να φέρει την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το άνοιγμα της Θε­ολογικής Σχολής της Χάλκης, την τέλεση λειτουργίας στηνΑγιά Σοφιά. Να έχει και συνέχεια στο Κυπριακό, με σεβασμό των εκεί μνημείων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά την αποχώρηση του στρατό κατοχής».



Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης τόνισε:
«Μετά από χρόνια αγώνων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα καταφέρει με την ακολουθία του, να λειτουργήσει στη Παναγία Σουμελά . Εμείς οι Πόντιοι που φέρνουμε το βάρος της κληρονομιάς θα είμαστε κοντά στον Πατριάρχη, χωρίς ακρότητες χωρίς εξάρσεις, καθώς θα το αντιμετωπίσουμε σαν ένα γεγονός θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας. Θα βρισκόμαστε εκεί για να προσευχηθούμε στη Παναγία, αλλά και να αποδώσουμε τον καθιερωμένο όρκο τιμής, ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και τους 353.000 νεκρούς της πιο βάρβαρης γενοκτονίας του περασμένου αιώνα».

santeos.livepage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου