Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Λάχανα με τα φασούλια

Ατό ρίζα μ' τσερίζ και πάει!

Υλικά
για 4 άτομα

- 700 γρ. λαχανίδες
- 300 γρ. παρδαλά φασόλια
- αλάτι
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 καυτερή πιπεριά
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο


Διαδικασία

Αυτό θα πει καίγομαι, αλλά μ' αρέσει. Το αγαπημένο φαγητό των Ποντίων είναι άγνωστος θησαυρός. Χορτοφαγικό, νηστίσιμο, διαιτητικό, υγιεινό και πάνω από όλα νόστιμο! Κάποιοι το βάζουν πιο ψηλά και από την κλασική φασολάδα Αν το δείτε σε κάποιο τραπέζι αποκλείεται να σας γεμίσει το μάτι, αλλά η γεύση του σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη (ειδικά αν έχετε πετύχει μερακλή Πόντιο που το έτσουξε λίγο παραπάνω με καυτερή πιπεριά). Παραδοσιακά, το πιάτο αυτό φτιάχνεται με μαύρα λάχανα, μια ιδιαίτερη κατηγορία λάχανου που είναι σχετικά δυσεύρετη (οι Πόντιοι έχουν βέβαια καβάτζα από τους μπαξέδες φίλων), οπότε στη σημερινή μας συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε λαχανίδες. Ξεκινάμε.

Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέσα τα «φασούλια» σε νεράκι (θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά). Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα και τα λάχανα που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο μαζί με τα φασόλια. Προσθέτουμε αλάτι και την καυτερή πιπερίτσα και αφού πάρουν μία βράση όλα μαζί, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να δέσει το φαγητό μας.

Εν τω μεταξύ, έχουμε ροδίσει σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι και το κόκκινο πιπέρι με το λαδάκι μας. Τελειώνουμε προσθέτοντας στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Ατά τα λάχανα καμμίαν κι ανασπάλτσατα - δεν τα ξεχνάς ποτές δηλαδή!


Πηγή: Νηστικό Αρκούδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου